Ozon jest jednym z najskuteczniejszych znanych środków dezynfekcyjnych. Działanie bakteriobójcze wykazuje w stężeniu ok. 13 µg/dm3. Działanie bakteriobójcze ozonu jest około 50 razy skuteczniejsze i 3000 razy szybsze niż chloru. Ozon jest gazem drażniącym, jednak posiada krótki czas półtrwania, około 30 minut tak więc po dwóch godzinach jest go tylko około 6% stężenia pierwotnego. Ozonowanie niszczy wszystkie alergeny łącznie z białkami moczu. Celowym działaniem jest ozonowanie lodówek, zamrażarek domowych. W okresie zbiorów grzybów, owoców i warzyw należy je poddawać ozonowaniu co znacznie przedłuża ich przydatność do spożycia. Niszczy się w ten sposób obecne na ich powierzchni bakterie i grzyby. Ozonowanie powietrza wskazane jest w domkach rekreacyjnych przed ich ponownym zasiedleniem. Często też ozonuje się odzież po jej długim magazynowaniu.
Metoda ozonowania polega na umieszczeniu w pomieszczeniu specjalnego urządzenia – generatora ozonu ustawionego na właściwą dla kubatury i czasu, dawkę ozonu. Można bezpiecznie korzystać z pomieszczeń już po 60 minutach od zakończenia procesu ozonowania. Ważne jest również to, że podczas ozonowania nie używamy żadnych środków chemicznych.